Συνδικαλιστικά ΣΦΗΝ άκια

Η Διοίκηση της ΕΤΕ συνεχίζει να επιβάλλει την πιο ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού.

Η Διοίκηση συνεχίζει την επιβολή της πιο ακραίας εκδοχής του νεοφιλελευθερισμού αναπαράγοντας και εμβαθύνοντας τις ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους. Χωρίς κανένα ενδοιασμό συνεχίζει την περικοπή επιδομάτων, θέσεων ευθύνης και οργανικών θέσεων. Υλοποιεί με χαρακτηριστική συνέπεια το νεοφιλελεύθερο σχήμα αμοιβών όπου θα εκλείπουν οι ενδιάμεσες αμοιβές.

Με οδηγό να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας πολύ μικρής μειοψηφίας ειδικών συνεργατών, υλοποιείται από τη διοίκηση με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ένα νεοφιλελεύθερο πρότυπο που βασίζεται στην επιβολή ακραίας ανισότητας και στην πλήρη απορρύθμιση με κατάργηση κανονισμών ή δημιουργίας κανονισμών λάστιχο. Οι λίγοι «εκλεκτοί» στη κορυφή θα αμείβονται πλουσιοπάροχα και η συντριπτική πλειοψηφία (οι είλωτες) θα ισοπεδωθούν μισθολογικά.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, προς αυτή τη κατεύθυνση, αποτελεί η περικοπή του επιδόματος chief teller από σημαντικό αριθμό συναδέλφων η οποία μείωσε σημαντικά το εισόδημά τους. Αν προστεθεί δε και η υφιστάμενη μείωση του πραγματικού εισοδήματος από αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και είδη διατροφής, αλλά και της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, είναι εξαιρετικά πιθανό οι συνάδελφοι να οδηγηθούν σε φτωχοποίηση με ότι συνεπάγεται αυτό. Και φυσικά αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί από τη διοίκηση. Ειπώθηκε και στη συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση. Ο ΣΥΕΤΕ είναι όμως υποχρεωμένος να προασπίζει τα συμφέροντα κάθε συναδέλφου που υπόκειται σε βλαπτική μεταβολή. Οι συναντήσεις συμπάθειας με τη διοίκηση δεν αρκούν. Ο ΣΥΕΤΕ πρέπει να περάσει σε δυναμικές ενέργειες για να επιτευχθούν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Μια απάντηση προς τον εκνευρισμένο συντάκτη της ΔΗΣΥΕ

Με την από 16/1/2023 ανακοίνωση μας για τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης, για κάποιο λόγο που δε γνωρίζουμε, ο πολιτικός και συνδικαλιστικός πολιτισμός που η ΔΗΣΥΕ υποστηρίζει κατά καιρούς ότι υπηρετεί, εξαφανίστηκε. Αντί ουσιαστικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών απαντήσεων, εμφανίστηκε ένα κείμενο ασυνάρτητο, ασύντακτο και με ένδεια επιχειρημάτων, το οποίο διακατέχεται επίσης από ακατανόητο εκνευρισμό και ενοχικότητα, που προσβάλει την ιστορία της ΔΗΣΥΕ και τους συναδέλφους που τη στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που αναζητήθηκε από την ΔΑΣ, ήταν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν από συγκεκριμένα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη. Είναι τόσο δύσκολο για τη ΔΗΣΥΕ να απαντήσει επί της ουσίας; Εμείς πάντως θα περιμένουμε με αδημονία.

Αναζητώντας τον τελευταίο συνάδελφο

Παρακάτω ένα άρθρο αφιερωμένο στον τελευταίο συνάδελφο που ακόμα πιστεύει στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση της επιχειρησιακής ΣΣΕ. Το άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τις Τράπεζες  είναι αποστομωτικό.

Paul Pass

Tο αναφερόμενο χαϊδευτικά κι ως Paul Pass που δόθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διοίκηση, με «νυχτερινή» όπως μας μεταφέρθηκε πρωτοβουλία του ίδιου του Διευθύνοντα, κατέδειξε με ιδιαίτερη έμφαση αυτό που είχαμε υποστηρίξει από την αρχή: ότι η διαπραγμάτευση της επιχειρησιακής σύμβασης τον περασμένο Ιούνιο ήταν μια μεγάλη ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Και αναρωτιόμαστε όπως κάθε άλλος «πτωχός τω πνεύματι» συνάδελφος:

  • Σε τι διέφερε το τότε οικονομικό περιβάλλον από το σημερινό; Τότε είχε λιγότερη ακρίβεια;
  • Πως ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα για το «δελτίο τροφίμων» (Paul Pass); Δεν υπήρχαν κατά την διαπραγμάτευση;
  • Πως γίνεται οι «μεγάλες αυξήσεις» που ισχυρίζονται ότι κατάφεραν ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ να μην αρκούν και να χρειάζεται το Paul Pass;

Golden Boys and Girls

Συνεχίζονται οι προσλήψεις αμφιβόλου ποιότητας, με μηδαμινή εμπειρία ειδικών συνεργατών και η ανάθεση σε αυτούς θέσεων ευθύνης σε βάρος καθόλα άξιων και έμπειρων συναδέλφων. Προκειμένου να χωρέσουν όλοι αυτοί, δημιουργούνται νέα οργανογράμματα με περίεργες ή και με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, δημιουργώντας σύγχυση και δυσλειτουργίες. Η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) του ΣΥΕΤΕ πότε άραγε θα αντιδράσει σε όλα αυτά; Εκτός κι αν συμφωνεί.

Η πληροφορία έχει μεγαλύτερη δύναμη από μία σφαίρα

Κάποιος κάποτε είπε ότι «Η πληροφορία έχει μεγαλύτερη δύναμη από μία σφαίρα». Γι’ αυτό προφανώς πυροβολούν το Δίκτυο κατά ριπάς οι διάφορες διευθύνσεις στέλνοντας συνεχώς οδηγίες και ζητώντας συνεχώς feedback. Μόνο που είναι τόσο κατακερματισμένες και αλληλεπικαλυπτόμενες οι αρμοδιότητες και κατ’ επέκταση οι απαιτήσεις, που η απαιτούμενη πληροφόρηση από και προς το δίκτυο είναι μεγάλη και πολλές φορές αντικρουόμενη. Προκαλεί αχρείαστη σύγχυση, πολυπλοκότητα και όγκο δουλειάς, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Αντί οι συνάδελφοι να επικεντρώνονται στα core business και στους στόχους, διαβάζουν εγκυκλίους, mail, μπαίνουν σε teams και συμπληρώνουν σχεδόν τα ίδια στοιχεία σε διαφορετικά excel ή εφαρμογές.  

NBG Transformers

Πότε θα μάθουμε αν ο πακτωλός χρημάτων που έχει δοθεί για τις εκατοντάδες νέες εφαρμογές που κατέκλυσαν την Τράπεζα τα τελευταία χρόνια, αύξησαν επί της ουσίας την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των εργαζομένων; Γιατί από ότι μαθαίνουμε η δουλειά συνεχίζει να μη βγαίνει εντός του ωραρίου και η υπερεργασία και οι υπερωρίες (απλήρωτες οι περισσότερες) συνεχίζονται. Τελικά η υπεραξία που παράγεται και η αυξημένη κερδοφορία της Τράπεζας, φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αδήλωτης υπερεργασίας και απλήρωτων υπερωριών κι όχι του πολυδιαφημισμένου και πανάκριβου μετασχηματισμού. Προφανώς το ζητούμενο ήταν και είναι να πάρουν κάποιοι βραβεία, να ανοιχτεί καμιά σαμπάνια και να πέσουν τα bonus σε λίγους και εκλεκτούς. Σωστά;