Μέσα στο χαλαρό και εορταστικό κλίμα των εορτών προέκυψαν δύο σημαντικά γεγονότα. Και τα δύο σχετιζόμενα με τη Θεσσαλονίκη.
Γεγονός Νο1: Μια απόλυση και μια «περίεργη» εθελούσια
Το υπόψη γεγονός είχε ξεκινήσει να εκτυλίσσεται πριν καιρό, αλλά η εκκωφαντική συνέχειά του έλαβε χώρα πρόσφατα. Πριν λίγους μήνες, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε συνάδελφο, προερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη, που απολύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς σπουδαίο λόγο και χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Εργασίας. Η συγκεκριμένη συνάδελφος, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπηρεσιακής θητείας της υπηρέτησε στην Θεσσαλονίκη, είχε στο πρόσφατο παρελθόν πολιτικές, προσωπικές και δικαστικές διαφορές με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της ΔΗΣΥΕ από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Τράπεζας, η συνάδελφος απολύθηκε διότι είχε «απρεπή συμπεριφορά». Της δικαστικής δικαίωσης της συναδέλφου είχε προηγηθεί και μια πρώτη δικαίωσή της από την Επιθεώρηση Εργασίας Νάξου, η οποία έκρινε ως «άκυρη, εκδικητική και καταχρηστική απόλυση». Κατόπιν των παραπάνω δικαιώσεών της, η συνάδελφος περιέργως αποχώρησε ξαφνικά με εθελουσία.
Και λέμε «περιέργως», διότι η συγκεκριμένη συνάδελφος υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη στην ανέλιξή της στην ιεραρχία της Τράπεζας, με διαρκή επίτευξη των στόχων της Διοίκησης.
Η συνεχής και απρόσκοπτη ανέλιξή της είχε βεβαίως διακοπεί όταν, κατόπιν της σύγκρουσής με στελέχη της ΔΗΣΥΕ Θεσσαλονίκης, διεκδίκησε σημαντικό Κατάστημα στη Θεσσαλία. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, παρά το γεγονός ότι η συνάδελφος υπερκάλυπτε τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί. Ωστόσο, η συνάδελφος κρίθηκε ικανή για το Κατάστημα Θήρας (3ης κατηγορίας), με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την οικογενειακή ζωή της, δεδομένου ότι τούτη εστιάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Αυθορμήτως προκύπτουν – κατ’ ελάχιστον – τα ακόλουθα ερωτήματα :
- Αληθεύει ότι η συνάδελφος εντάχθηκε στην εθελούσια μετά την ημερομηνία λήξης αυτής;
- Αληθεύει ότι παραιτήθηκε των δικαστικών αξιώσεών της έναντι της Τράπεζας, συνδικαλιστών και λοιπών συναδέλφων;
- Υπήρξε μήπως κάποια συμφωνία κάτω από το Τραπέζι με όρους ευνοϊκότερους από τους αναφερόμενους στις εγκυκλίους;
- Υπήρξε κάποιου είδους εκβιασμός/συμβιβασμός;
Ως ΔΑΣ, θέσαμε στο ΔΣ ΣΥΕΤΕ επισήμως το συγκεκριμένο θέμα, όπως οφείλαμε ως συνδικαλιστές, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία για τον κάθε συνάδελφο και την εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας. Αν και η πλειοψηφία προσπάθησε να εμποδίσει τη συζήτηση, υποστηρίξαμε ότι η πράξη της απόλυσης και ο τρόπος εφαρμογής της ενισχύουν την ανησυχία μας για τον κίνδυνο δημιουργίας προηγούμενου, ανοίγοντας κερκόπορτα αναιτιολόγητων απολύσεων.
Ως ΔΑΣ, πιστεύουμε ότι ο ΣΥΕΤΕ πρέπει να απαντά δυναμικά σε πρακτικές που ανοίγουν δρόμους για απολύσεις, καθιστώντας κενό περιεχομένου τον Κανονισμό Εργασίας.
Γεγονός Νο2: Μια υπεξαίρεση – ληστεία
Το εν λόγω γεγονός αφορά ταχύτατα ανερχόμενο και προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης ΔΗΣΥΕ στη Θεσσαλονίκη και μέλος του ΔΣ ΣΥΕΤΕ, ο οποίος ανέβαινε την ιεραρχία «με ασανσέρ». Ο συγκεκριμένος συνάδελφος, αφού αποφάσισε να αποχωρήσει με την εθελούσια, φέρεται να θεώρησε σκόπιμο να βάλει τα χέρια του στο μέλι, αφαιρώντας σημαντικότατο ποσό από την Τράπεζα (η διερεύνηση είναι εν εξελίξει).
Κι σε αυτή την υπόθεση πολλά τα ερωτήματα που αυθορμήτως προκύπτουν:
- Ήταν η εν λόγω υπεξαίρεση – ληστεία μόνο το «κύκνειο άσμα» του ή το είχε ξανακάνει;
- Ποιοι (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Καταστημάτων, Προϊστάμενοί κλπ.) τον αξιολογούσαν ως άριστο επί τόσα χρόνια;
- Θα αναζητηθούν ευθύνες και από στελέχη της Διοίκησης για τις επιλογές τους ή θα κλείσει το θέμα σιωπηρά;
- Υπήρξαν μήπως ενδείξεις επικινδυνότητας του συναδέλφου (“red flags”) που επιδεικτικά αγνοήθηκαν, λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητάς του;
- Πώς γίνεται τα απανταχού ‘Qatargates’ να έχουν πάντα την ίδια πολιτική απόχρωση, είτε λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ είτε στην ΕΤΕ;
Κάποιοι φαίνεται να λειτουργούν υπεράνω κανόνων και κανονισμών, χωρίς να μπορεί να τους αγγίξει κανείς, και να κάνουν κουμάντο, ορίζοντας δικούς τους εξωθεσμικούς κανόνες.
Κάποιοι φαίνεται να λειτουργούν τελικά ως «κράτος εν κράτει».
Τα παραπάνω γεγονότα – όσο ασύνδετα και να φαίνονται – έχουν τον ίδιο παρονομαστή.
Και τα δύο αποτελούν ισχυρό πλήγμα τόσο για την ΕΤΕ όσο και για τον ΣΥΕΤΕ, το συνδικαλιστικό κίνημα και τους σκοπούς που καταστατικά έχουμε όλοι μας δεσμευτεί να υπηρετούμε.
Οφείλουμε όλοι μας να αναλογιστούμε και να απαντήσουμε τι από τα παρακάτω θέλουμε:
- Συνδικαλισμό για προσωπικές διευθετήσεις ή ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ;
- Συνδικαλισμό διαπλοκής και υπόγειων συνωμοσιών ή ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ;
- Συνδικαλισμό που θέλει κανονισμούς εργασίας, αξιολόγησης κλπ ως πρόσχημα για άλλους σκοπούς ή ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και θέτει πάντα προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση;
Για μας, ως ΔΑΣ, οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι αυτονόητες. Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι.
Τόσο ο ΣΥΕΤΕ όσο και το συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά, έχουν υποχρέωση να επιδιώκουν με κάθε μέσο: ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για μας, ως ΔΑΣ, η συλλογική δράση ΜΕ ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους είναι ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗΣ σημασίας και είναι αυτή που θα:
- ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΕΤΕ
- ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΜΑΣ (ΥΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ)
- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.