Συνέχεια στη μείωση του λειτουργικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων. Συμφωνία ΣΥΕΤΕ – Διοίκησης για απολύσεις (αποσχίσεις)

Και ξαφνικά ο κύβος ερρίφθη. Στο τελευταίο ΔΣ ΣΥΕΤΕ η πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ «εις σάρκα μία», αποφάσισαν να διασχίσουν τον Ρουβίκωνα. Αποφάσισαν ότι 25 συνάδελφοι της Διεύθυνσης Καρτών δεν έχουν θέση στην Τράπεζα και πρέπει να απολυθούν (αποσχιστούν).

Η απόφαση αυτή των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ ήταν αιφνιδιαστική, και προήλθε μετά από μυστική (σιωπηλή όπως επισημάνθηκε) διαπραγμάτευση.

Τη στιγμή μάλιστα που από το δίκτυο του λεκανοπεδίου λείπουν περισσότεροι από 180 υπάλληλοι για την επίτευξη του άριστου αριθμού στελέχωσής του. Μάλλον η διοίκηση θεωρεί ότι είναι πιο επωφελές για την Τράπεζα η δημιουργία νέας εταιρείας, στην οποία θα κατέχει τη μειοψηφία των μετοχών, έναντι της ενίσχυσης του Δικτύου της.

Και για την παραπάνω απόφαση είναι τόσο περήφανοι που πανηγυρίζουν. Μόνο οι σαμπάνιες έλειψαν από τη συνεδρίαση του ΔΣ. Διερωτόμαστε εάν ταυτίζονται και οι απόψεις τους για το τι είναι πιο επωφελές για την Τράπεζα. Ελπίζουμε να έχουν άποψη  επ’ αυτού.

ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ σε αγαστή συνεργασία, είναι πλέον σε ενιαία γραμμή: εφαρμογή με κάθε μέσο και κάθε τρόπο της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Για τη ΔΑΚΕ, αυτό είναι ξεκάθαρο, αποδεκτό και σεβαστό: παραμένει σταθερή στις πάγιες ιδεολογικές της αντιλήψεις και θέσεις της.

Εντούτοις τα στελέχη της ΔΗΣΥΕ, που θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, πως αποδέχονται κάτι τέτοιο; Πόση «τερατογενή μετάλλαξη» μπορούν ακόμα να υποστούν; Πόση κυνικότητα μπορούν να ανεχτούν; Για πόσο καιρό θα αποδέχονται αυτά που τους σερβίρει η ηγεσία τους; Πως είναι δυνατό να μην αντιλαμβάνονται ότι η απόσχιση αυτή θα επιφέρει ανασφάλεια, απώλεια της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας και αλλαγή ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους συναδέλφους που θα αποχωρίσουν, ενώ για τους συναδέλφους στην Τράπεζα θα εντείνει το φόβο των απολύσεων – αποσχίσεων και θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την εργασία.

Κάτω από τον μανδύα της «εθελοντικής» συμμετοχής, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη έναντι της συλλογικής δράσης και μετακυλίοντας την ευθύνη της απόφασης στους συναδέλφους  για την εκπαραθύρωσή τους από την αγκαλιά της Εθνικής, η πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ  απεμπόλησε πάγιες και διαχρονικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι ενάντια σε οποιαδήποτε απόσχιση εργασιών και σε οποιαδήποτε συρρίκνωση των εργασιών της Τράπεζας.

Η απόφαση αυτή της πλειοψηφίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για νέες αποσχίσεις. Οι παλαιότεροι συνάδελφοι θυμούνται τις επιθυμίες και τις απόψεις προηγούμενων Διοικήσεων για τις Νομικές και Τεχνικές  Υπηρεσίες. Εφεξής ο ΣΥΕΤΕ από μειονεκτική θέση, απλώς θα συμφωνεί μοιρολατρικά σε κάθε απόφαση της Διοίκησης για νέες απολύσεις (που θα βαφτίζονται αποσχίσεις), συμφωνώντας τα ελάχιστα. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι θα απολύονται χάνοντας την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου και η πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ  θα πανηγυρίζει.

Ενάντια στα σχέδια της Τράπεζας για περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας μέσω των αποσχίσεων, απαιτείται από όλους μας και με όλα τα  μέσα (συνδικαλιστικά και νομικά) να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις. Μόνο με τις συλλογικές συμβάσης παρέχεται στους εργαζόμενους προστασία για τα εργασιακά δικαιώματα (ωράριο, αμοιβές κλπ). Η οποιαδήποτε επί μέρους συμφωνία, όπως αυτή της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΔΥΣΗΕ του  ΣΥΕΤΕ με τη διοίκηση της Εθνικής, ακυρώνει επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Από την παραπάνω συμφωνία προκύπτουν βέβαια, σχεδόν αβίαστα, μια σειρά από ερωτήματα:

 • Απεμπολεί ο ΣΥΕΤΕ την διεκδίκηση για 4ήμερη εργασία και 35ώρο χωρίς μείωση αποδοχών;
 • Αν κάποιος συνάδελφος δεν επιλέξει να απολυθεί «εθελοντικά», θα αξιοποιηθεί σε άλλον παραγωγικό τομέα της Τράπεζας;
 • Διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων στη νέα εταιρεία από την επόμενη μέρα ένταξής τους σε αυτήν;
 • Από το 2025 και μετά διασφαλίστηκε κάτι ή αφήνονται στην τύχη τους;
 • Γιατί δεν εξασφαλίστηκε εκ των προτέρων η παραμονή στο ΤΥΠΕΤ;
 • Γιατί δεν κρατούν οι απολυθέντες (αποσχισθέντες) την Τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα;

Η συμφωνία ΣΥΕΤΕ – Διοίκησης περιλαμβάνει τα παρακάτω «σπουδαία επιτεύγματα»:

 • 40 ώρες εργασίας.
 • «Εθελοντική» συμμετοχή.
 • Μισθοί και προστασία δικαιωμάτων σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ αλλά μέχρι τη λήξη της, το 2025.
 • Οικονομικά ανταλλάγματα κατώτερα μιας κανονικής εθελουσίας.
 • Εξέταση για παραμονή των συναδέλφων στο ΤΥΠΕΤ.
 • Και το σημαντικότερο, για τους συναδέλφους που θα απολυθούν (αποσχιστούν), «ανοίγονται νέες προοπτικές καριέρας».

Δυστυχώς η συμφωνία της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση για πλαίσιο απολύσεων (αποσχίσεων), ανοίγει δύσκολους και δύσβατους ατραπούς για όλους μας. Η εμπλοκή του ΣΥΕΤΕ σε βλαπτική για τους εργαζόμενους επιχειρηματική απόφαση της Διοίκησης, τον καθιστά «όμηρο» σε οποιαδήποτε αντίστοιχη απόφαση. Ακυρώνει και δείχνει ασέβεια στους  αγώνες και τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων διοικήσεων αλλά και των μελών του ΣΥΕΤΕ. Δημιουργεί έναν ΣΥΕΤΕ που αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και να παρέχει αίσθημα εργασιακής ασφάλειας στους εργαζόμενους.

Ως ΔΑΣ πιστεύουμε ότι ο ΣΥΕΤΕ δεν πρέπει να εμπλέκεται σε κανένα πρόγραμμα απόσχισης όσο συγκεκαλυμμένα «εθελοντικό» κι αν βαπτίζεται. Η συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης με τη συμφωνία ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ:

 • αντιμετωπίζει τους  συναδέλφους ως αναλώσιμους,
 • αποτελεί μέθοδο άμεσης ή συγκαλυμμένης απόλυσης,
 • δεν αποκαθιστά τις απώλειες των ασφαλιστικών μας Ταμείων και του ΤΥΠΕΤ,
 • χρησιμοποιεί «τεχνάσματα» ή πρακτικές που έχουν καταγγελθεί στα προγράμματα άλλων τραπεζών (συγκαλυμμένος εκφοβισμός μέσω των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, μεταθέσεις σε μη τραπεζικές εργασίες ή μακριά από  την κατοικία, αρνητική αξιολόγηση κ.ά).

Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων με την καταστρατήγηση του Κανονισμού Εργασίας και η μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε μια μικρή, συρρικνωμένη Τράπεζα, έρμαιο συμφερόντων που δεν συνάδουν στις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Για μας στη ΔΑΣ η Εθνική Τράπεζα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας όπως επίσης και σύμβολο του Ελληνικού Κράτους και γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε πρακτικές συρρίκνωσης, ξεπουλήματος σε κερδοσκοπικά funds και ανθελληνισμού της.

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ

e-mail: dasete2022@gmail.com

https://www.facebook.com/dasyete/