Η συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων πλήττει εργαζόμενους, Τράπεζα και κυρίως την Ελληνική Κοινωνία και αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Έχουμε ως ΔΑΣ αναδείξει επανειλημμένα με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις μας στα συνδικαλιστικά μας όργανα, ότι η Εθνική Τράπεζα «μετασχηματίζεται» με μοναδική προτεραιότητα την με κάθε τρόπο συρρίκνωση του εργασιακού κόστους, σε βάρος της διαχρονικής εταιρικής κουλτούρας, που άλλοτε αποτελούσε το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, χτίζοντας σχέσεις αφοσίωσης και εμπιστοσύνης με την πελατεία της, καθιστώντας την ηγέτιδα τράπεζα στην ελληνική αγορά αλλά και στο πλέγμα προστασίας των εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό κλάδο.
Μετά το κλείσιμο 2 Καταστημάτων του Νομού Αττικής τον Αύγουστο επανενεργοποιείται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των 25 Μονάδων του Δικτύου που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο και για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένο το κλείσιμο 8 Καταστημάτων 3 στην Αττική, Μελισσίων (714), Γέρακα (870), Αγ. Αρτεμίου (117) και 5 στην περιφέρεια, Εθ. Αντ. Αγρινίου (600), Οδ. Μαιζώνος (785), Οδ. Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας (788) Λουτρακίου (402) και Ρεθύμνου (460). Και το κλείσιμο αυτό δε σταματά παρά το γεγονός ότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση στις τοπικές κοινωνίες, ξεσηκώνοντας κύματα διαμαρτυρίας και δυσμενή σχόλια σε ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, δημιουργώντας αρνητική εικόνα για τη φήμη της Τράπεζας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ, η Ελλάδα διαθέτει τα λιγότερα τραπεζικά καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους παρά τους γεωγραφικούς περιορισμούς (πχ νησιωτικές περιοχές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές). Να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα η αναλογία είναι 16,78 καταστήματα, στην Ιταλία 34,47, στην Ισπανία 37,42 και στη Γαλλία είναι 33,27.
Η διείσδυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των εναλλακτικών δικτύων στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, για το κενό παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας από περιοχές που είχαν χτιστεί ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης με την τοπική αγορά και κοινωνία.
Ως ΔΑΣ, είμαστε πεπεισμένοι ότι η στρατηγική συρρίκνωσης που ακολουθεί η Διοίκηση, αποτελεί ξεκάθαρο πλήγμα για την Τράπεζα, επιφέρει τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα και κυρίως πλήττει ευθέως την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.
Με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις, η φιλοσοφία υπηρεσιακής εξέλιξης και προοπτικής μέσα στην Τράπεζα αλλοιώνεται:
– Λιγότερες θέσεις εργασίας
– Λιγότερες θέσεις ευθύνης
– Στασιμότητα και έλλειψη κινήτρων στο σύνολο των συναδέλφων.
Προφανώς οι επαΐοντες που διοικούν αυτή τη στιγμή την Εθνική Τράπεζα, ποσώς ασχολούνται με τέτοια μικροπράγματα. Πρώτιστος και βασικός τους στόχος, είναι η με κάθε μέσο και τρόπο συρρίκνωση της Τράπεζας. Να γίνει η Εθνική μικρή και φτηνή για εξαγορά. Τότε και μόνο τότε, θα έχουν πετύχει και θα πάρουν το bonus και το βραβείο στο βιογραφικό τους για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το μέλλον της Εθνικής παρά μόνο για τη βραχυπρόθεσμη ωφέλειά τους. Κι εν μέρει το έχουν καταφέρει.
Η άλλοτε κραταιά Εθνική Τράπεζα, η πρώτη επιλογή όλων των Ελλήνων, κατάντησε ουραγός. Διοίκηση και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αγωνίζονται συντονισμένα με όλες τους τις δυνάμεις, να σπρώξουν την Εθνική μας Τράπεζα σε ξένα funds έναντι πινακίου φακής.
Γι’ αυτό άλλωστε, στα όρια του ύποπτου και με έντονο παρασκήνιο, αλλά και για λόγους πολιτικούς νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, προωθείται άρον άρον το ξεπούλημα του 20% της Τράπεζας στο μεγαλύτερο fund της Σαουδικής Αραβίας. Ένα κερδοσκοπικό fund που ουδόλως νοιάζεται για την αναπτυξιακή προοπτική της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Οικονομίας. Και το πλέον σκανδαλώδες στην υπόθεση αυτή είναι ότι το ξεπούλημα προωθείται με τεράστια ζημιά για το Ελληνικό Κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ακόμα και στη Μέκκα του νεοφιλελευθερισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη κρατικοποίηση των Τραπεζών το 2008, αυτές επανήλθαν στον ιδιωτικό τομέα μόνον όταν εξασφαλίστηκε τεράστιο κέρδος για το Αμερικανικό Κράτος και τους Αμερικανούς φορολογούμενους.
Εμείς ως ΔΑΣ, πιστεύουμε σε μια Εθνική Τράπεζα ισχυρή και μεγάλη, Δημόσιο Πυλώνα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος που θα στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και ειδικότερα τις ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας και που αυτή τη στιγμή οι περισσότερες είναι αποκλεισμένες από κάθε είδους νέα χρηματοδότηση.
Εμείς ως ΔΑΣ έχουμε ξεκάθαρη θέση και πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει και ο ΣΥΕΤΕ απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις:
– Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη στρατηγική συρρίκνωσης της Τράπεζας.
– Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη διασύνδεση «Εθελούσια Έξοδος – Κλείσιμο Καταστημάτων». Καμία συναδέλφισσα και κανένας συνάδελφος να μην υποστεί βλαπτική μεταβολή.
– Να θεσμοθετηθεί διαδικασία ξεκάθαρη που να προστατεύει αποδοχές και ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη για το σύνολο του προσωπικού που πλήττεται από αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε καταστήματα που κλείνουν δεν είναι εργαζόμενοι β’ κατηγορίας.
Δεν είμαστε ούτε πρόκειται να γίνουμε παθητικοί θεατές και αποδέκτες επιχειρηματικών αποφάσεων και επιλογών που θίγουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και ναρκοθετούν την βιωσιμότητα της Εθνικής Τράπεζας.
Καλούμε την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) να περάσει από την αδράνεια στη δράση, να υπάρξει συντονισμός με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς και να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων και να ενώσουμε τη φωνή μας με όλες εκείνες τις φωνές που αντιστέκονται στο αναίτιο κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων.