Δικαστική Δικαίωση για εργαζόμενο στο Data Remediation

Πριν λίγες μέρες το Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφαση του, δικαίωσε εργαζόμενο του Data Remediation αναγνωρίζοντας ότι η αρχική υποβάθμιση και η εν συνεχεία τοποθέτηση ως απλού υπαλλήλου στο Data Remediation, συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής σχέσης της σύμβασης και είναι άκυρη. Επισημαίνεται επιπλέον ότι αυτή η βλαπτική μεταβολή έλαβε χώρα κατά κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος της Διοίκησης. Η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει ότι η ενέργεια της Τράπεζας υπαγορεύτηκε από ταπεινά κίνητρα λόγω της πρόθεσής της να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση βλαπτικής μεταβολής με κατάχρηση του Διευθυντικού Δικαιώματος. Από τηλέφωνα και συναντήσεις σε περιοδείες μας, συνάδελφοι μάς ενημερώνουν ότι υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις συναδέλφων, οι οποίοι είτε εμπαίχθηκαν είτε πιέστηκαν – ιδίως από νεόκοπα υψηλόβαθμα στελέχη – να αποδεχτούν την καταχρηστική μετακίνησή τους υπό την απειλή «εθελουσιών». Οι συνάδελφοι αυτοί όμως δεν επέλεξαν – επί του παρόντος – το δρόμο της δικαστικής σύγκρουσης προσβλέποντας σε μια θεσμική λύση, απόρροια διαλόγου του Συλλόγου με την  Διοίκηση της Τράπεζας. Μέχρι σήμερα όμως, φρούδες οι ελπίδες.

Αυτή η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει όσα ως παράταξη υποστηρίζουμε συνεχώς: ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν το μάρμαρο των κακών επιχειρηματικών αποφάσεων. Δεν μπορεί πλέον η Διοίκηση να τοποθετεί αυθαίρετα εργαζόμενους σε υπηρεσίες «αποθήκευσης ψυχών», επειδή αναδιαρθρώνεται μια υπηρεσία ή κλείνει ένα Κατάστημα ή γιατί δεν έγινε αποδεκτή η «εκβιαστική» συμμετοχή σε εθελουσία. Δεν μπορεί η κερδοφορία της Τράπεζας να στηρίζεται συνεχώς στη μείωση του λειτουργικού κόστους με καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Και ταυτόχρονα οι προσλήψεις ειδικών συνεργατών με παχυλές αμοιβές και αμφίβολη προσφορά, να συνεχίζονται απρόσκοπτα. Κάποτε η εργασιακή κουλτούρα της Εθνικής Τράπεζας ήταν εκείνη που έχτισε τη φήμη της και την εμπιστοσύνη της πελατεία της, θέτοντας την ως πρώτη επιλογή τους, αποτελώντας έτσι το πιο σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Σήμερα αυτό έχει αντικατασταθεί από το πιο σύντομο ανέκδοτο με τον τίτλο «Όλοι Εμείς».

Η Διοίκηση της ΕΤΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιχειρηματικές της αποφάσεις δεν αποτελούν θέσφατο για να μην επιδέχονται κριτικής. Ακόμα και το νεοφιλελεύθερο δόγμα της ελεύθερης αγοράς που τόσο πιστά και συστηματικά υπηρετεί, δεν είναι υπεράνω του θεσμικού πλαισίου και της ηθικής. Κι έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι γεννάει κρίσεις και αδιέξοδα.

Ως ΔΑΣ, ζητάμε να συγκληθούν τα όργανα του ΣΥΕΤΕ προκειμένου:

  • να διατυπωθεί ξεκάθαρη θέση υποστήριξης των συναδέλφων που βλάπτονται και που σηκώνουν ανάστημα απέναντι στις αυθαίρετες αποφάσεις της Διοίκησης.
  • να διεκδικήσει τη θεσμοθέτηση διαδικασίας για την προστασία των αποδοχών και της υπηρεσιακής εξέλιξης όλων των συναδέλφων που πλήττονται από τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις (κλείσιμο καταστημάτων, πελατοκεντρικό, κατάργηση θέσεων ευθύνης κλπ).

Για μας ο ΣΥΕΤΕ οφείλει να πρωτοπορεί αντί να κωλυσιεργεί. Να παρεμβαίνει και να αγωνίζεται για ένα δίκαιο και αξιοκρατικό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, χωρίς προσωπικές διευκολύνσεις «κάτω από το τραπέζι», με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε εργαζόμενου, το οποίο θα διασφαλίζει την αξιοποίηση των γνώσεων, της κατάρτισης και της προσπάθειας των εργαζομένων, με τον πιο πρόσφορο τρόπο.

Καλούμε την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ να περάσει από την αδράνεια στη δράση. Να σταματήσουν να παραβλέπουν ή να παραποιούν την πραγματικότητα προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους συναδέλφους.

Ο ΣΥΕΤΕ οφείλει να στηρίξει με σθένος και με χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, τους συναδέλφους που εκδικητικά «αποθηκεύτηκαν» από τη Διοίκηση στο Data Remediation ή οπουδήποτε αλλού. Αυτή η δικαστική απόφαση είναι μόνο η αρχή.

Να μην επιτρέψουμε εφεξής, οι αυθαιρεσίες της Διοίκησης να γίνονται κανονικότητα.

Προηγούμενο άρθροΕπιχειρησιακή ΣΣΕ 2022 – 2024: “Σύμβαση να ‘ναι κι όπως να ‘ναι”…
Επόμενο άρθροΣυνέχεια στη μείωση του λειτουργικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων. Συμφωνία ΣΥΕΤΕ – Διοίκησης για απολύσεις (αποσχίσεις)