Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η – ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Τ&Ο

κα Χατζηιωάννου

Διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τo mail που απευθύνατε προς το προσωπικό της Τράπεζας την 16/6/2022 και προς στιγμήν αισθανθήκαμε ιδιαίτερη συγκίνηση. Με τις άοκνες δικές σας προσπάθειες και της σεπτής Διοίκησης, πετύχατε ένα πρωτόγνωρο θαύμα: τον εργασιακό παράδεισο που ονειρεύονται όπου γης οι εργαζόμενοι.

Για να σας επαναφέρουμε στην πραγματικότητα όμως, το «σύγχρονο περιβάλλον εργασίας που διαμορφώσατε», ενδεικτικά περιλαμβάνει:

 • Συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων χωρίς σχέδιο, με μόνο σκοπό την περικοπή κόστους.
 • Κατάργηση οργανικών θέσεων και κινητικότητας ως προς την εξέλιξή των εργαζόμενων, η οποία τους αφαιρεί κάθε κίνητρο αυτοβελτίωσης και ικανοποίησης στην εργασία.
 • Τη μετατροπή της τηλεργασίας με τα ατελείωτα ωράρια, τις ατέρμονες συναντήσεις και τις παράλληλες εκπαιδεύσεις, σε σύγχρονη «γαλέρα».
 • Την ενίσχυση του Διευθυντικού δικαιώματος, την αδιαφάνεια και μεροληψία σε κάθε διοικητική λειτουργία και την καταστρατήγηση του Κανονισμού Εργασίας σε μια σειρά άρθρων του, προκειμένου να καταστεί «κενό γράμμα», αφού αυτός είναι και ο ενδόμυχος πόθος της σεβαστής Διοίκησης.
 • Προσλήψεις ειδικών συνεργατών αμφιβόλου ποιότητας και εμπειρίας με αδιαφανή κριτήρια και τοποθέτησή τους ως επικεφαλής, σε μια πλειάδα κρίσιμων για την Τράπεζα Διευθύνσεων, παρακάμπτοντας και παραγκωνίζοντας τα πλέον έμπειρα στελέχη από τον κορμό της ΕΤΕ.
 • Κλίμα ανασφάλειας και φόβου με τη δαμόκλειο σπάθη των «υποχρεωτικών εθελουσιών», των αποσχίσεων και των απειλών για μετακινήσεις σε «Διευθύνσεις ανεπιθύμητων».
 • Την υποστελέχωση κομβικών υπηρεσιών της Τράπεζας με εντατικοποίηση των εργασιών σε βαθμό εξουθένωσης που μοιραία οδηγεί σε πτώση παραγωγικότητας, και αποδοτικότητας.
 • Οι «εθελοντικές» μετακινήσεις σε άλλα Καταστήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται στην ώρα τους τα «τσιγκούνικα» οδοιπορικά.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι, τελικά αυτή ήταν η επιδίωξή σας; Αν ναι, συγχαρητήρια εκπληρώσατε τους στόχους σας και αξίζετε bonus. Αλλά, ξέρετε, δε συνάδει με το «όλοι μαζί».

Όσον αφορά την ετήσια έρευνα εργασιακής εμπειρίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η αυξημένη συμμετοχή προήλθε μετά από πιέσεις προς συναδέλφους (σε ορισμένες περιπτώσεις αφόρητες και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις στοχευμένες) κι όχι από την τεράστια επιθυμία των συναδέλφων να απαντήσουν. Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι το εξής: Πώς η Διοίκηση γνώριζε ποιοι συνάδελφοι δεν έχουν απαντήσει; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο ανώνυμο; Κι αν δεν είναι ανώνυμο, μήπως τελικά προκύπτει και θέμα «μαγειρέματος» των συμπερασμάτων και συνεπώς το καθιστά αναξιόπιστο;

Για το σύστημα αξιολόγησης τα λόγια περιττεύουν: οι εντολές (έως και απειλές) για μειωμένη βαθμολογία δόθηκαν με εκβιαστικό τρόπο. Προφανώς αυτό θεωρείτε εσείς ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε «έγκαιρα και σωστά». Η όλη προσπάθεια ήταν να φανούν οι εργαζόμενοι ανεπαρκείς και οι διοικούντες επαρκείς για να μοιραστούν και τα bonus.

Για τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση η απάντηση των εργαζομένων με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής τους στην προχθεσινή απεργία δείχνει και τον τρόπο που εννοείτε τον διάλογο. Προφανώς ο ρεαλισμός σας, έγκειται στη μη απάντηση και στη «μελέτη των αιτημάτων» εδώ και 2 μήνες! Τα ακριβοπληρωμένα και «άριστα» στελέχη σας δεν είναι ικανά να δώσουν μια απάντηση;

Τέλος, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά σας ότι εργάζεστε από κοινού (με ποιους άραγε;) για τη «διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου αξιοποίησης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού». Είμαστε πολύ περίεργοι να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί. Εκτός κι αν για δικούς σας λόγους το κρατάτε επτασφράγιστο μυστικό. Σίγουρα πάντως δεν είναι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα, γιατί απλούστατα δε νοιάζεστε για μας. Κι αυτό φροντίζετε να το αποδεικνύετε καθημερινά, με τις πρακτικές σας.

Δυστυχώς όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και οι προπαγανδιστικοί σας μηχανισμοί, ισχύει η γνωστή ρήση: «μπορείς να ξεγελάς πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για πολύ καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα». Κρύβοντας συστηματικά την αλήθεια και σκηνοθετώντας μια εικονική πραγματικότητα, θυσιάζοντας συστηματικά την ουσία προς χάριν της εικόνας, αυτό γυρνάει μπούμερανγκ. Η πραγματικότητα εκδικείται συνήθως με σφοδρότητα.

Οι σύγχρονες μέθοδοι για αξιοποίηση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού δεν στηρίζονται στη λογική «πληβείων και δουλοπάροικων», στη σχέση «αριστοκρατίας με υποτελείς», στους εσκεμμένους αποκλεισμούς που προσπαθείτε να επιβάλετε.

Οι σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, βασίζονται στην ομαδικότητα, στην αμοιβαιότητα, στον αλληλοσεβασμό, στις ίσες  ευκαιρίες, στην αξιοκρατία, στην ισονομία, στη διαφάνεια.

Οι ηγέτες δεν διορίζονται, δεν επιβάλλονται αλλά αναδεικνύονται. Και είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλά μιας και δεν φείδεστε ούτε γνώσεων, ούτε ικανοτήτων, τουναντίον μάλιστα. Απλώς είναι η ιδεοληπτική οπτική της Διοίκησης που εκπορεύεται από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη λειτουργίας με επίπεδες ιεραρχικές δομές, η οποία τελικά σας επιβάλει την εφαρμογή των συγκεκριμένων διοικητικών μεθόδων, που έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των πολλών έναντι των λίγων και αρεστών.

Συμπερασματικά, το «όλοι εμείς», μια τόσο σπουδαία φράση, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης, έχει μετατραπεί στο πιο σύντομο ανέκδοτο στα χείλη των εργαζομένων. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι απευθύνεστε σε ένα κλειστό club ανθρώπων, κι ότι εμείς οι αδαείς και πτωχοί τω πνεύματι εργαζόμενοι της ΕΤΕ, μάλλον δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις μεγαλειώδες αλλαγές που συγκλονίζουν συθέμελα αυτή την στιγμή την Τράπεζα.

Κλείνοντας το κείμενο και θέλοντας να συνδράμουμε κι εμείς από την μεριά μας στο mega – project περικοπής κόστους, ενδεικτικά θα προτείναμε μερικά από τα παρακάτω:

 • Αυστηρή τήρηση ωραρίων. Έρχεται άλλωστε και η ψηφιακή κάρτα. Αφενός θα γλυτώσει η Τράπεζα την πληρωμή υπερωριών (όποιες τέλος πάντων πληρώνει) και αφετέρου θα υπάρξει ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής. Κατά συνέπεια θα εξοικονομηθούν και χρήματα από τα διάφορα ακριβοπληρωμένα well being και antistress σεμινάρια.
 • Όσον αφορά τη τηλεργασία είναι πανεύκολο να μπει φραγή στη λειτουργία του remote σε συγκεκριμένη ώρα. Έτσι θα εξοικονομηθεί και ενέργεια. Είναι θέμα βούλησης.
 • Η στελέχωση της διοίκησης με στελέχη από τον κορμό της ΕΤΕ θα σας κοστίσει σίγουρα λιγότερο. Οι αμοιβές τους θα είναι σίγουρα χαμηλότερες και δε θα ζητάνε και extra αμοιβές (ακριβά αυτοκίνητα, μεγάλα γραφεία, γραμματείς, βοηθούς κλπ). Και σίγουρα η αποτελεσματικότητα των εργασιών θα αυξηθεί καθώς και η ποιοτική εξυπηρέτηση της πελατείας θα αναβαθμιστεί.

Τέλος, είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για να σας προτείνουμε πολλά περισσότερα που θα είναι προς όφελος των εργαζομένων της και της Τράπεζας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ

Προηγούμενο άρθροΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
Επόμενο άρθροΕπιχειρησιακή ΣΣΕ 2022 – 2024: “Σύμβαση να ‘ναι κι όπως να ‘ναι”…