Δίκαιη και Αξιοπρεπή Επιχειρησιακή Σύμβαση που ανταποκρίνεται στις προσπάθειες και την συμβολή όλων των εργαζομένων στην θετική πορεία της Τράπεζας

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Μετά την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ-Τραπεζών, κατώτερη των προσδοκιών, που προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση μισθού κατά 1,75%, η πλειοψηφία ΔΥΣΗΕ – ΔΑΚΕ προχωρά στην κατάρτιση πρότασης Επιχειρησιακής Σύμβασης προς τη Διοίκηση της ΕΤΕ στην ίδια κατεύθυνση. Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία του συλλόγου δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι. Να θυμίσουμε ότι η νέα κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία, δεν απαντά σε καμιά προσδοκία των εργαζομένων στις Τράπεζες. Όσο κι αν γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν
μπορεί να κρυφτεί.

Όμως η όποια καλοπροαίρετη διάθεση για διάλογο και συνεννόηση εκ μέρους του Συλλόγου πρέπει να σταματά εκεί που η πολιτική της Διοίκησης προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει την εργασία, τον μόχθο, τις θυσίες, τις ικανότητες και τη συμβολή όλων των εργαζομένων σε αυτό που μέχρι σήμερα έχει επιτύχει η Τράπεζα. Τα κέρδη των σχεδόν €900εκ δεν δημιουργήθηκαν με παρθενογένεση ούτε είναι το αποτέλεσμα των golden boys and girls.

Ως παράταξη ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, προσπαθούμε για μια αξιοπρεπή επιχειρησιακή σύμβαση που λαμβάνει υπόψη της όλα τα παραπάνω. Το εγγυάται η πορεία μας, η διαδρομή μας στους αγώνες για ισότητα και δικαιοσύνη, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δικαιώματα.

Η καθημερινότητα στους εργασιακούς χώρους γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διευρύνουν τις ανισότητες, εντείνουν τις κρίσεις, εξαφανίζουν δράσεις αλληλεγγύης, αναπαράγουν την ασύδοτη εξουσία των αγορών, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους και της κάθε είδους κοινωνικής προστασίας. Και δυστυχώς η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα όλα τα παραπάνω. Με την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ ζουν πλέον σε μόνιμη ανασφάλεια. Η εργοδοτική αυθαιρεσία νομιμοποιήθηκε με τη διάλυση σχεδόν κάθε προστασίας του εργαζόμενου.

Το νέο εργασιακό περιβάλλον που δημιούργησε για μας η Διοίκηση, περιλαμβάνει πλέον:
– Καταστρατήγηση του ωραρίου
– Απλήρωτες υπερωρίες
– Στασιμότητα στην εργασιακή εξέλιξη προς χάρη των ειδικών συνεργατών
– Πελατοκεντρικό με χαμένες θέσεις εργασίας και επιδομάτων
– Νέο σύστημα αξιολόγησης με πιέσεις ώστε να γίνεται ένα άτυπο calibration (οι υπάλληλοι χαμηλά αλλά τα golden boys and girls άριστα)
– Υπερεντατικοποίηση εργασίας,
– Μετακινήσεις για έκτακτο ή μόνιμο λόγο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των συναδέλφων
– Και βέβαια περιέχει servicers και αποσχίσεις και μεταφορά συναδέλφων με κατ’ επίφασιν «εθελοντικές»
μετακινήσεις.

Ως παράταξη, σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., καταθέσαμε ένα συνοπτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για την Επιχειρησιακή Σύμβαση. Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ό,τι ως ΣΥΕΤΕ πρέπει να κατατεθεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να απαντά σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, να ισχυροποιεί προηγούμενα δικαιώματα, να προβλέπει και να απαντά στις προκλήσεις του αύριο.

Η Τράπεζα άλλωστε πέτυχε τους στόχους της ΚΑΙ με την δική μας προσπάθεια και μάλιστα με μεγάλο προσωπικό μας κόστος.
Συγκεκριμένα καταφέραμε:
– να επιστρέψει η Τράπεζα σε σημαντική κερδοφορία,
-να μειωθούν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια,
– να ενισχυθεί ο ισολογισμός της Τράπεζας
– και να προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η τεχνολογική αναβάθμιση της Τράπεζας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταθέσαμε στο Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ τις παρακάτω προτάσεις μας:
Για τα οικονομικά θέματα:
– Υπολογισμός επιδομάτων στο 24ο μισθολογικό κλιμάκιο από το 16ο σήμερα.
– Εξομοίωση του επιδόματος Δικτύου με της Διοίκησης, ποσοστικοποιημένο ανάλογα με το βαθμό.
– Διανομή έκτακτης ενίσχυσης το 2022, ίσο με το 2% των κερδών που ανακοίνωσε η Τράπεζα σε όλους τους εργαζόμενους (ανεξάρτητα από σχέση εργασίας), με αντίστροφη κλιμάκωση από εκείνη των μειώσεων του 2013.
– Επαναφορά της προσαύξησης του επιδόματος πολυετίας που έχει ανασταλεί με την ΠΥΣ 6/2012.
– Μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση πτυχίων των ΤΕΙ όπως των ΑΕΙ σύμφωνα με το Ν.4589/19.
– Αυξήσεις σε επιδόματα υποστήριξης της οικογένειας, όπως του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού, τριτέκνων – πολυτέκνων, οικονομικής ενίσχυσης για παιδιά που εισάγονται σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.

Για τα θεσμικά θέματα:
– Ρήτρα απασχόλησης που να προστατεύει από τις αποσχίσεις, το κλείσιμο των καταστημάτων, τις εθελούσιες και τις επιδράσεις, άμεσες ή έμμεσες, της τηλεργασίας.
– Εφαρμογή της ΕΣΣΕ σε όλους όσους εργάζονται για την ΕΤΕ ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
– Άρση του αποκλεισμού των προ 3ετίας ρυθμισμένων συναδέλφων για νέο δανεισμό.
– Ενεργοποίηση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Δήλος Προσωπικού.
– Λογαριασμός Αποκατάστασης Τέκνων για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ.
– Επαναλειτουργία Λέσχης και ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων από την ΕΤΕ.
– Εξομοίωση των εξειδικευμένων επιδομάτων.
– Εκπαιδευτικά προγράμματα για την απόκτηση δεξιοτήτων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση.

Για την Τηλεργασία
– Στην τηλεργασία από δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ αποσύνδεσης του εργοδότη και να κλείνουν αυτόματα οι εφαρμογές σε καθορισμένη ώρα τις εργάσιμες ημέρες και τα Σαββατοκύριακα (όπως στο πρόσφατο παρελθόν).
– Να αναλάβει η Τράπεζα το κόστος εφοδιασμού, συντήρησης και αναβάθμισης ηλεκτρονικών μέσων, περιφερειακού εξοπλισμού καθώς και του λειτουργικού κόστους που προκύπτει από την τηλεργασία (πχ ηλεκτρική ενέργεια, έξοδα θέρμανσης) επιπλέον των €28 με τη θεσμοθέτηση σχετικού επιδόματος.
– Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του τηλεργαζόµενου.

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι,
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Απαιτείται από όλους μας ενότητα και αγωνιστική εγρήγορση. Η δύναμη του συλλόγου είστε εσείς. Και δεν περισσεύει κανείς.
Ως ΔΑΣ είμαστε πεπεισμένοι ότι τίποτα δεν πρόκειται να μας «χαριστεί» χωρίς αγώνα και διεκδίκηση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρατηρούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, τους κανόνες και τους θεσμούς προστασίας της εργασίας μας να συνθλίβονται.
Τέλος, κάνουμε ξεκάθαρο ότι θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την προσπάθεια του συλλόγου μας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση γιατί το μέτωπο πρέπει να είναι πάντα αρραγές και ενωμένο.