Οι θέσεις της ΔΑΣ στο Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ της 22/07

Ανακοίνωση Νο.4                                                                  Αθήνα, 03/08/2021

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Εθνική Τράπεζα «μετασχηματίζεται» με βασική προτεραιότητα την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του λειτουργικού και εργασιακού κόστους, την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία εις βάρος των εργασιακών σχέσεων και της διαχρονικής εταιρικής κουλτούρας, που άλλοτε αποτελούσε το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθιστώντας την ηγέτιδα τράπεζα στην ελληνική αγορά. Σε αυτές τις συνθήκες, με ένα περιβάλλον άκρως αρνητικό για τη μισθωτή εργασία και τον τραπεζικό κλάδο, ειδικά μετά και την ψήφιση από την κυβέρνηση της Ν.Δ του αντεργατικού, εκτρωματικού «νόμου Χατζηδάκη» (Ν. 4808/2021), ως συνδικαλιστικό κίνημα και στον κλάδο συνολικά και στον ιστορικό ΣΥΕΤΕ οφείλουμε να μην παραμένουμε, με ευθύνη των πλειοψηφιών ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, ως παρατηρητές των εξελίξεων αλλά να δράσουμε, βάζοντας φραγμό σε αντεργατικές στοχεύσεις. Αυτή την κεντρική θέση εκφράσαμε ως ΔΑΣ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ την Πέμπτη 22/07.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εστιάσαμε:

  • Στη συνέχιση της πολιτικής της Διοίκησης για τη συρρίκνωση του Δικτύου, που πλήττει όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική οικονομία και την πελατεία, ιδιαίτερα τα πιο ευπαθή τμήματά της, αλλά και τους συναδέλφους που υπηρετούν σε Καταστήματα που κλείνουν και εν τέλει την ίδια την τράπεζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άμεσο την μείωση των θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση τη στασιμότητα στην εξέλιξη για μεγάλο όγκο συναδέλφων. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που παράλληλα με τη μείωση προσωπικού στα εναπομείναντα Καταστήματα, οι θέσεις ευθύνης, που εξυπηρετούν πραγματικές λειτουργικές ανάγκες, καλύπτονται με το σταγονόμετρο. Τονίσαμε την ανάγκη ο ΣΥΕΤΕ να συντονίσει τη δράση του με τις αντιδράσεις των κατά τόπους φορέων (Δήμων, Εμπορικών Συλλόγων, Επιμελητηρίων κτλ.) και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου έμπρακτα να δηλώσει την αντίθεσή του σε αυτές τις πολιτικές. Ταυτόχρονα οφείλει να διεκδικήσει θεσμικά με συλλογική συμφωνία την ομαλή τοποθέτηση όλων των συναδέλφων από τα Καταστήματα που τελικά θα κλείσουν, προκειμένου καμία και κανένας να μην υποστεί βλαπτική μεταβολή.
  • Στα προβλήματα που έχουν αναδειχτεί για τους συναδέλφους που υπηρετούν στο data remediation project (ΗΡΑΚΛΗΣ) και που έγκαιρα ως ΔΑΣ έχουμε επισημάνει. Όπως φάνηκε κι από την επαφή με τους συναδέλφους στις διαπαραταξιακές περιοδείες σε όλους τους χώρους που λειτουργεί το έργο, είναι αναγκαίο ο ΣΥΕΤΕ να απαιτήσει από τη Διοίκηση μια σαφή δέσμευση για:
  1. Το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, προκειμένου να επιστρέψουν όλες και όλοι οι συνάδελφοι στους επιχειρηματικούς χώρους που ανήκουν.
  2. Η υπηρεσία στο έργο, ειδικά από τη στιγμή που η Τράπεζα το αξιολογεί ως κεφαλαιώδες για τις επιχειρηματικές της στοχεύσεις, να μην ανακόπτει αλλά αντίθετα να ενισχύει την περαιτέρω υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων.
  3. Να ξεκαθαριστεί άπαξ δια παντός ότι σενάρια για μεταφορά προσωπικού σε servicer, για απόσχιση δραστηριοτήτων και προσωπικού ή, ακόμη χειρότερα, για απολύσεις είναι σενάρια εκτός πραγματικότητας!

Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στον ΗΡΑΚΛΗ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ούτε ως εργαζόμενοι β’ κατηγορίας ούτε ως «τάγμα ανεπιθυμήτων»!

  •  Η πρόσφατη τροποποίηση της «Πολιτικής Αμοιβών της Τράπεζας και του Ομίλου» καθώς και οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης για μεταβλητές αποδοχές και για «σχήματα επιβράβευσης» για την επίτευξη στόχων δεν πρέπει να αποτελέσουν το όχημα για αλλαγή όλης της φιλοσοφίας και του οικοδομήματος των αποδοχών στην Τράπεζα, ειδικά όταν δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή του συλλογικού οργάνου στην περιφρούρηση της διαφάνειας στην κατανομή αυτών των αποδοχών. Ταυτόχρονα, στη «χορήγηση μεταβλητών αποδοχών που συνδέονται αποκλειστικά με την απόδοση» ελλοχεύει ο κίνδυνος το νέο Σύστημα Αξιολόγησης να μετατραπεί σε σύστημα μέτρησης επίτευξης ατομικών στόχων, κι αυτός είναι ένας κίνδυνος που έγκαιρα ως ΔΑΣ εκθέσαμε όταν καταψηφίσαμε την αλλαγή Συστήματος Αξιολόγησης.

Η θέση της ΔΑΣ είναι σαφής: Οι αμοιβές μέσω bonus και πολύ περισσότερο η σύνδεση αμοιβών με μια «έωλη παραγωγικότητα» υποσκάπτει τις σταθερές αμοιβές μας. Αυτό που διεκδικούμε και πρέπει να επιτυγχάνουμε διαχρονικά είναι η αύξηση των πάγιων, σταθερών αποδοχών μας μέσω Συλλογικών Συμβάσεων.

Τέλος στα πολύ σημαντικά θέματα που τέθηκαν, ως ΔΑΣ:

  • Επιχειρηματολογήσαμε υπέρ της ενεργοποίησης του Απεργιακού Ταμείου για το σύνολο των απεργιών και των στάσεων εργασίας, καλύπτοντας τους συναδέλφους με το 100% των κρατήσεων. Τόσο σε συμβολικό όσο και σε υλικό επίπεδο, οι συνάδελφοι πρέπει να αισθάνονται στήριξη και ενθάρρυνση για να πλαισιώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες- παρά τις προσπάθειες της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης Ν.Δ. να τις υπονομεύσει- παραμένουν το βασικό εργαλείο διεκδίκησης και προάσπισης των δικαιωμάτων μας.
  • Επιχειρηματολογήσαμε υπέρ της διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης και αρχαιρεσιών το φθινόπωρο, έτσι όπως εισηγητικά τέθηκε για διεξαγωγή Γ.Σ το Σεπτέμβριο και εκλογών τον Οκτώβριο. Δεδομένων των πολύ σημαντικών θεμάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα (διαπραγμάτευση Κλαδικής και Επιχειρησιακής Σύμβασης), ο λόγος πρέπει να δοθεί στους συναδέλφους και στη δημοκρατία. Και η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ

facebook.com/dasyete
Στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΑΣ:
Σοφοκλέους 15, 10551, Αθήνα Τηλ: 2103349922 (19922), 2103349924 (19924), email: dasyete@yahoo.com