Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΑΚΤ) για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ΟΤΟΕ προκειμένου να ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στην Attica Bank

Να κλιμακωθεί ο αγώνας για να αποσυρθούν

οι απολύσεις στην Attica Bank.

Η ΟΤΟΕ να στείλει τώρα αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για την αντιμετώπιση της προκλητικής απόφασης της Διοίκησης της Attica Bank, να απολύσει ένα εργαζόμενο και να θέσει σε αναστολή εργασίας ακόμα έναν, που δεν υπέκυψαν στα εκβιαστικά διλήμματα να κάνουν χρήση της εθελούσιας εξόδου. Εργαζόμενοι που άνηκαν οργανικά σε κατάστημα που έκλεισε στο πλαίσιο απόφασης της τράπεζας για συρρίκνωση του δικτύου.

Είναι ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση του σχεδίου συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται τόσο στην οικονομία και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, όσο όμως και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το εκβιαστικό δίλημμα των τραπεζιτών και των golden boys & girls, με τις παχυλές αμοιβές και την αμφίβολη συνεισφορά τους στην εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών,  «ή παίρνεις την εθελούσια ή απολύεσαι», θα είναι το βασικό εργαλείο, σε συνδυασμό με το κλίμα εκφοβισμού και απειλών, για την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των θέσεων εργασίας.

Μπροστά στην πιο άσχημη έως τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, με δεδομένες απολύσεις και με δεδομένες νέες εξαγγελίες για κλείσιμο καταστημάτων, θα περίμενε κανείς ανάλογες της κρισιμότητας των περιστάσεων αποφασιστικές κινήσεις από πλευράς ηγεσίας ΟΤΟΕ, με αποφάσεις που θα έστελναν ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) για μια ακόμα φορά μας εξέπληξε αρνητικά.

Η πρότασή της, που τελικά ήταν και απόφαση, εξαντλήθηκε στην αποστολή επιστολής προς τη διοίκηση της Attica Bank για διάλογο, δημοσιοποίηση του θέματος (χωρίς συγκεκριμένους τρόπους) και κάποια ψελλίσματα για δράσεις, όταν θα έχουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με συναίσθηση της σοβαρότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην παράταξη μας, καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση που και ρεαλιστική θεωρούμε αλλά και μήνυμα αποφασιστικό στέλνει στην απέναντι πλευρά:

  1. Δημοσιοποίηση με κάθε πρόσφορο τρόπο του προβλήματος, π.χ. συνέντευξη τύπου, επιστολές στα κόμματα για συζήτηση στη Βουλή κλπ.
  2. Παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπειών των εκλεγμένων μελών που έχουν απόσπαση, όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων, σε όλες τις Τράπεζες αρχής γενομένης από την Attica Bank.
  3. Απόφαση για ΠΑΝΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την επόμενη εβδομάδα αν δεν έχει αίσιο τέλος το πρόβλημα στην Attica Bank.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας, σύμφωνα και με την ισχύ που μας έχετε δώσει, για να αφυπνίσουμε δυνάμεις και να δώσουμε όλοι μαζί την υπέρτατη μάχη για τις ζωές μας και την αξιοπρέπειά μας.

Από αυτή τη μάχη κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να απουσιάσει!

Αν τώρα δεν κινητοποιηθεί ο κλάδος, τη στιγμή που έχουμε ήδη απολύσεις και έρχονται νέες, τότε πότε θα κινητοποιηθεί;;;

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων