Γενική Συνέλευση 2022 – Ομιλία επικεφαλής παράταξης ΔΑΣ ΣΥΕΤΕ κ. Καραμούτσου Χ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα

Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε από κοντά μετά από 3 χρόνια για να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε τις αγωνίες μας και τα προβλήματα μας στους χώρους εργασίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η σημερινή ΓΣ πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

H χώρα βιώνει  μια πρωτοφανή κατάσταση ταυτόχρονων κρίσεων, υγειονομική, ενεργειακή, πληθωρισμού και ακρίβειας.

Και σε αυτή τη συγκυρία έχουμε την ατυχία να κυβερνά η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, με τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της που γεννούν αδικία και ανισότητες, εκτεταμένη διαφθορά και κατάπτωση των ηθών της κοινωνίας.

Και δεν είναι μόνο η επιλογή των πολιτικών αυτών, αλλά και ο ακραίος τρόπος εφαρμογής τους, που έχουν ως αποτέλεσμα, τη μείωση των ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι 4 συστημικές τράπεζες του κλάδου έχουν διαμορφώσει συνθήκες ολιγοπωλίου και εναρμονισμένων πρακτικών, όχι μόνο ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και ως προς τον τρόπο διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων μέσα σ΄ αυτές.

Στην Εθνική τράπεζα όπου κάποιοι, εντός και εκτός της αίθουσας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι βιώνουμε τον εργασιακό μας παράδεισο, με δήθεν ανώνυμες έρευνες,  η κατάσταση έχει ως εξής:

 • Συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων
 • στασιμότητα της υπηρεσιακής εξέλιξης των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την καθήλωση του μισθού τους.
 • Εφαρμογή πελατοκεντρικού μοντέλου με μείωση των  θέσεων ευθύνης που έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι, είτε να χάνουν μέρος του εισοδήματός τους, άρα να φτωχοποιούνται, είτε να χάνουν την οργανική θέση τους, άρα να έχουν βλαπτική μεταβολή…, είτε και τα 2 μαζί.
 • Υπερεντατικοποίηση εργασιών με συνεχείς  αναθεωρήσεις στόχων και ασφυχτικά dead lines κάνοντας αφόρητη την καθημερινότητα μας
 • Τοξικό εργασιακό περιβάλλον με ανάρμοστες συμπεριφορές, εργασιακό bulling από στελέχη, δυστυχώς τις περισσότερες φορές συναδέλφων που προέρχονται από τον κορμό της ΕΤΕ. Να επισημαίνω εδώ, ότι για την αντιμετώπιση αυτού του άθλιου  φαινομένου, είχαμε προτείνει ως ΔΑΣ, στο πλαίσιο της δικής μας πρότασης για το νέο ΣΑ, την είσοδο κριτηρίων συμπεριφοράς με ιδιαίτερη βαρύτητα για την εξέλιξη των στελεχών.
 • Σύσταση νέων Διευθύνσεων ή αλλαγές οργανογραμμάτων σε υφιστάμενες Δ/νσεις για την τοποθέτηση Ειδ. Συνεργατών με παχυλούς μισθούς,  ως επικεφαλής, ή υποδ/των κατά παράβαση του Κανονισμού Εργασίας, αποκόπτοντας έτσι την εξέλιξη εργαζομένων του κυρίως προσωπικού.
 • Στα εξειδικευμένα η ποσόστωση έχει πιάσει ήδη το ταβάνι της, στερώντας την εξέλιξη των υπολοίπων συναδέλφων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, άρα και την οικονομική τους άνοδο.
 • Εξώθηση σε «εθελούσια έξοδο», για εξοικονόμηση κόστους μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών για την Τράπεζα
 • Κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων που προσφέρουν την ίδια εργασία αλλά με χαμηλότερη αμοιβή.
 • Ανεξέλεγκτες προμήθειες και αναθέσεις σε εταιρείες, που έρχονται για να προσφέρουν δήθεν τεχνογνωσία, αλλά τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήρθαν να επιλύσουν, με αποτέλεσμα να καλούνται πάλι οι «ανεπαρκείς εθνικάριοι» να σώσουν την κατάσταση.
 • Λειτουργία διευθύνσεων «ανεπιθυμήτων» όπου χρησιμοποιούνται ως φόβητρο ακόμη και από τα χείλη του ίδιου του Δ/ντος
 • Νέο Σύστημα Αξιολόγησης, το οποίο να τονίσουμε εδώ  ότι η παράταξή μας η ΔΑΣ καταψήφισε εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή μας, τόσο ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, όσο και ως προς την καθοριστική κίνηση για την περαιτέρω αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας ενώ παράλληλα, καταθέσαμε τη δική μας πρόταση για ΣΑ 360ο

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για να μας δικαιώσει, δυστυχώς.

Τον επόμενο μήνα πάρα πολλοί συνάδελφοι θα παρουσιαστούν στο αναθεωρητικό συμβούλιο, ζητώντας την επαναξιολόγησή τους γιατί διαπίστωσαν ότι το νέο ΣΑ

δεν προάγει τη δική τους ανάπτυξη και εργασιακή εξέλιξη, αλλά η ύπαρξή του χρησιμεύει μόνο για τη διασύνδεσή του με τις πρόσθετες αμοιβές. 

Διασύνδεση που τελικά οδήγησε στην εφαρμογή «άτυπων οδηγιών – εντολών», ως προς το εύρος των βαθμολογιών, με σκοπό, την όσο το δυνατόν χαμηλότερη ή και καθόλου, απόδοση bonus σε πολλούς εργαζόμενους του κυρίως προσωπικού. Ενώ ταυτόχρονα, μοιράζονταν αφειδώς υψηλές βαθμολογίες σε ειδικούς συνεργάτες, με τα αντίστοιχα bonus.

 • Η Τηλεργασία που έχει γίνει η σύγχρονη γαλέρα των εργαζόμενων, με τα ατελείωτα ωράρια και τις ώρες εργασίας που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Παρ’ όλο που στην Επιχ. ΣΣΕ 19 είχε συμπεριληφθεί σχετικός όρος, προϊόν δικής μας πρότασης, της ΔΑΣ
 • Η παραποίηση της διαδικασίας εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας, που έχει γίνει ο κανόνας, ύστερα και από την εσκεμμένη αποδυνάμωση και ουσιαστική κατάργηση του ελεγκτικού μηχανισμού της Επιθ. Εργασίας, από την Κυβέρνηση οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων, της ΝΔ.
 • Απόσχιση!! Ήρθε και στην Εθνική Τράπεζα

Απόσχιση με 25 συναδέλφους ως αρχή και έπεται συνέχεια.

Απόσχιση όπου ουσιαστικά εμείς ως ΔΑΣ, τη θεωρούμε απόλυση!! και καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν την μετακίνησή τους στη νέα εταιρεία, αλλά να μείνουν και να αξιοποιηθούν στα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν σε προσωπικό στην Αττική. Για να μην χάσουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπάλληλου και όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, με σημαντικότερο, τις 37 ώρες εργασίας. Γιατί στη νέα εταιρεία θα εργάζονται  40 ώρες την εβδομάδα.

 • Και τέλος το ΤΥΠΕΤ

Το ΤΥΠΕΤ των συσσωρευμένων ελλειμμάτων και των 38 και πλέον εκατομμυρίων σε υποχρεώσεις

Το ΤΥΠΕΤ που παραπαίει από τις επιλογές των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ που το διοικούν. Από μια διοίκηση που διαχειρίζεται περισσότερα από 50εκ. εσόδα ετησίως, από τις εισφορές μας, αλλά στο τέλος η διαχείρισή του έχει ελλείμματα.

Μια διοίκηση που προσπαθεί να υλοποιήσει ένα 3ετες πρόγραμμα εξυγίανσής αλλά τελικά τα ελλείμματα αντί να μειώνονται, μεγαλώνουν, χωρίς ποτέ να εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό, καθιστώντας το έτσι αδύναμο κρίκο σε όποια διαπραγματευτική προσπάθεια του ΣΥΕΤΕ.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα παρουσιάζει κέρδη άνω του 1 δισ, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, όπου εδώ και 1 χρόνο απομειώνουν την αγοραστική μας δύναμη και τα εισοδήματά μας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την Επιχ. ΣΣΕ 2022 -2025, ήταν η εξής: από τις 19 διεκδικήσεις που τέθηκαν,  να ικανοποιηθούν μόνο οι 4 με την οικονομική αύξηση της τάξης του 1,7%. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 12%, η αύξηση αυτή εξανεμίστηκε στον πρώτο κιόλας μήνα, οπότε η συγκεκριμένη Επιχ. ΣΣΕ είναι ουσιαστικά σύμβαση φτωχοποίησης των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νεότερων και πιο αδύναμων οικονομικά συναδέλφων. Αναλογιστείτε συνάδελφοι, πως θα ήταν σήμερα η οικονομική σας κατάσταση και πόσο προστατευμένος ο μισθός μας, εάν στις οικονομικές διεκδικήσεις μας παλεύαμε ως ΣΥΕΤΕ,  για τον υπολογισμό των επιδομάτων μας στο 24ο μισθολογικό κλιμάκιο αντί του 16ου, πρόταση που είχαμε καταθέσει ως ΔΑΣ, αλλά δυστυχώς απέρριψε η πλειοψηφία ως εξωπραγματική και υπερβολική.

Και καταψηφίσαμε συνάδελφοι την Επιχ. ΣΣΕ όχι γιατί είμαστε απέναντι στις ΣΣΕ, τουναντίον…,  αλλά γιατί

δεν προστατεύει το εισόδημά μας,

δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας ως εργαζόμενους

και δε μας αποδίδει το μερίδιο που μας αναλογεί από τη συμβολή μας ως εργαζόμενοι στα τεράστια κέρδη  της Τράπεζας.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω που αποτυπώνουν την εργασιακή κατάσταση στην ΕΤΕ φέρουν την υπογραφή της πλειοψηφίας των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ

Μιας πλειοψηφίας που:

αντί να διεκδικεί, υποχωρεί

αντί να κερδίζει, παραχωρεί

αντί να αγωνίζεται, αδιαφορεί πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα, αυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια και την απογοήτευση στους εργαζόμενους.

Και αυτήν την κατάσταση συναδέλφισσες και συνάδελφοι που περιγράφουμε παραπάνω,  εμείς ως ΔΑΣ, την αποκαλούμε «νεοφιλελεύθερο   εργασιακό   περιβάλλον»  γιατί αποτυπώνει ανάγλυφα την αδικία της ευημερίας των λίγων με τρόπο σκληρό και ανάλγητο σε βάρος των πολλών.

 • τις υπέρογκες αμοιβές των λίγων και εκλεκτών VS

της υπηρεσιακής και οικονομικής στασιμότητας των πολλών 

 • Τη σύσταση νέων Τομέων και Διευθύνσεων για την τοποθέτηση καλοπληρωμένων Ειδ. Συνεργατών έναντι του κλεισίματος των Καταστημάτων και της φτωχοποίησης των εργαζομένων σε αυτά
 • Τη στοχευμένη και κατευθυνόμενη αξιολόγηση για τους πολλούς VS παχυλών bonus για τους λίγους.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας πτοήσει.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην ψεύτικη ιδέα που μας καλλιεργούν ότι δεν υπάρχει Ελπίδα διέξοδος και προοπτική.

Γιατί υπάρχει και λύση και διέξοδος!

Εμείς ως ΔΑΣ, πιστεύουμε σε μια Εθνική Τράπεζα ισχυρή και μεγάλη, Δημόσιο Πυλώνα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος ώστε:

 • Να αποτρέπονται εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών όχι μόνο ως προς τη λειτουργία τους αλλά και ως προς τη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.
 • οι εργαζόμενοι της Εθνικής να γίνουν πάλι οδηγοί νέων εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων
 • Να κατευθύνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας .
 • Να εφαρμόζεται πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τη λειτουργία των servicers.

Και μέχρι την υλοποίηση αυτής της πρότασης συνάδελφοι

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ με αρχή την απεργία της 9ης Νοέμβρη στην οποία θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ένα, δυναμικό, βροντερό, αγωνιστικό παρόν.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

 • Σε κάθε κλείσιμο Κατ/τος
 • Σε κάθε απόσχιση
 • Σε κάθε παραβίαση του ωραρίου και παραποίησης της διαδικασίας εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας
 • Αντίσταση σε κάθε κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος που οδηγεί σε βλαπτική μεταβολή,
 • σε κάθε νέα πρόσληψη Ειδ. Συνεργάτη
 • Σε κάθε επιβολή στασιμότητας ως προς την εξέλιξη
 • Σε κάθε προσπάθεια ταπείνωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
 • Σε κάθε προσπάθεια μείωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας
 • Σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση του Κανονισμού εργασίας

Και μαζί με την Αντίσταση

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 • Στο συνάδελφο ή συναδέλφισσα που υφίσταται την όποια αρνητική επίπτωση από το κλείσιμο του Καταστήματος ή την κατάργηση της θέσης του
 • Σε όποιον έπεσε θύμα κατάχρησης του Διευθυντικού δικαιώματος
 • Αλληλεγγύη σε εκείνον που δεν αποδέχεται την οργανωσιακή σιωπή που θέλουν να του επιβάλλουν
 • Σε εκείνον που αντιδρά στο bulling, στην προσβολή, στη μείωση της προσωπικότητάς του, στα ταπεινωτικά, υποτιμητικά ή σεξιστικά σχόλια
 • Για να διαμορφωθεί ένα κίνημα αλλαγής στην καθημερινότητα μας. Αλλαγής της Τράπεζας, Αλλαγή των συσχετισμών στο ΣΥΕΤΕ, στην κοινωνία, στην πολιτική ζωή

Εμείς ως ΔΑΣ για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, θα καταψηφίσουμε τον Διοικητικό απολογισμό της πλειοψηφίας και σας καλούμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι να τον καταψηφίσετε και εσείς για όλους του λόγους που σας παρουσιάσαμε.

Προηγούμενο άρθροΝέα συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας
Επόμενο άρθρο24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022