Ανοιχτή Επιστολή για Ψηφιακή Κάρτα

Προς Επικεφαλής Διευθύνσεων, Δικτύου και Περιφερειακούς Διευθυντές

Αξιότιμοι συνάδελφοι

Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εμφανίστηκαν και οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος ορισμένων διευθυντικών στελεχών, τα οποία «παρότρυναν» τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη νόμιμη ώρα αποχώρησης στο σύστημα αλλά να συνεχίσουν την εργασία τους. Παρά τις παρεμβάσεις μας και τις υποσχέσεις που λάβαμε ότι το φαινόμενο θα εξαλειφθεί, αυτό συνεχίζεται δημιουργώντας την εντύπωση του εμπαιγμού.

  • Εργαζόμενοι στο Δίκτυο χτυπάνε τις ψηφιακές τους κάρτες και παραμένουν μέσα στο κατάστημα.
  • Διευθυντές σε Καταστήματα έχουν στην κατοχή τους τις κάρτες εργαζομένων και τις χτυπάνε οι ίδιοι τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη του ωραρίου, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν και συνεχίζουν να εργάζονται.
  • Περιφερειακοί διευθυντές ή βοηθοί τους επικοινωνούν απευθείας με εργαζόμενους που τηρούν το νόμιμο ωράριο, για να τους πιέσουν και να τους «εκβιάσουν».
  • Εργαζόμενοι σε διευθύνσεις, εξέρχονται από τους χώρους εργασίας χτυπώντας την ψηφιακή κάρτα και επανεισέρχονται με τη φυσική κάρτα εισόδου ή συνεχίζουν με τηλεργασία από το σπίτι.
  • Οι τηλεργαζόμενοι εξακολουθούν να μην έχουν ωράριο λόγω της μη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία

Προφανώς όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα και μόνο πράγμα: να επιτευχθούν οι όποιοι εξωπραγματικοί στόχοι. Αλλά, αλήθεια, για την επίτευξή τους δεν δόθηκε ένας πακτωλός χρημάτων για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού; Είναι δυνατόν αυτά να πήγαν στον καιάδα και να μη βελτιώθηκε η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα των εργαζόμενων ώστε να βγαίνει η δουλειά εντός του ωραρίου;

Τόσες νέες εφαρμογές και τόσα νέα συστήματα, δεν αρκούν για να αυξήσουν αποδοτικότητα και παραγωγικότητα; Μάλλον όχι για να θέλετε να κρύψετε τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας.

Σαν επακόλουθο εγείρονται διάφορα ερωτήματα:

  • Μήπως οι νέες εφαρμογές και συστήματα που έχουν ήδη υλοποιηθεί απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες της Τράπεζας;
  • Μήπως μαζεύτηκαν πολλές εφαρμογές και συστήματα που τελικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα; Αντί να απελευθερώνουν, επιβαρύνουν και δυσχεραίνουν το έργο των εργαζόμενων;
  • Μήπως τελικά να αρχίσουμε να είμαστε σκεπτικιστές με τις διάφορες εκθέσεις που εμφανίζονται κατά καιρούς και αναφέρονται σε θετικά αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Μήπως ήρθε η ώρα να παραδεχτείτε την αλήθεια; Ότι δηλαδή αυτή η πρακτική δεν οδηγεί πουθενά.

Εμείς ως ΔΑΣ θα συνεχίσουμε να καλούμε την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ) να θέτει ως βασική της προτεραιότητα την τήρηση του ωραρίου και την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Γιατί όσα συστήματα και εάν εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχει έλεγχος, θα παραβιάζονται στην πράξη, αφού στην πατρίδα μας είναι γνωστό ότι δεν πάσχουμε από καλούς νόμους, αλλά από την ευρηματικότητα όσων θεωρούν ότι μπορούν να τους παραβιάζουν χωρίς συνέπειες.

Επίσης εμείς ως ΔΑΣ κύριοι Διευθυντές, θα συνεχίσουμε να καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας με την Τράπεζα να τηρούν το νόμο, δηλαδή το νόμιμο ωράριο, προστατεύοντας παράλληλα την Τράπεζα από τον κίνδυνο των προστίμων.

Πρόθεση μας ως ΔΑΣ είναι να προχωρήσουμε σε αποκαλύψεις και παρεμβάσεις, αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του νόμου, αναδεικνύοντας τους πραγματικούς υπαιτίους για τις παραβιάσεις του ωραρίου.

Αλήθεια, εσείς από την μεριά σας τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα φροντίσετε να τηρείται ο νόμος ή θα συνεχίσετε να επιβάλετε στους εργαζόμενους με έμμεσο ή άμεσο τρόπο να παρανομούν; Ως ΔΑΣ επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για προσλήψεις με δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπει ο Κανονισμός μας, αντί για εθελουσίες και αποσχίσεις. Γιατί οι προσλήψεις βοηθούν την Τράπεζα, την οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τα δημόσια ταμεία και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Προηγούμενο άρθρο24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Επόμενο άρθροΣυναυλία Διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς