Την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής βιώσαμε όλοι μας συνθήκες δύσκολες, απόρροια της εφαρμογής των μνημονίων, που μας έφεραν αντιμέτωπους με ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μείγμα πολιτικής που προκάλεσε οικονομική ύφεση και στασιμότητα, ακραία φτωχοποίηση και ανθρωπιστική κρίση, συρρίκνωση δικαιωμάτων και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.
Επίσης γίναμε μάρτυρες μεγάλων και σημαντικών ανακατατάξεων στο τραπεζικό τοπίο της Χώρας. Η συρρίκνωση του πλήθους των Τραπεζικών Ιδρυμάτων με κυρίαρχο σχήμα τις 4 συστημικές τράπεζες, διαμόρφωσε μια ιδιότυπη ολιγοπωλιακή αγορά ως αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων και στρατηγικής στόχευσης έξωθεν ελέγχου του τραπεζικού συστήματος καταπατώντας κάθε έννοια σεβασμού ακόμα και των ελάχιστων νεοφιλελεύθερων κανόνων της αγοράς.
Όπως όλοι γνωρίζουμε οι 4 συστημικές τράπεζες διασώθηκαν περισσότερες από μια φορά από την πλήρη κατάρρευση τους, με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Σημαντικό μέρος των τεράστιων σημερινών κερδών τους, οφείλεται στις κρατικές εγγυήσεις και στον αναβαλλόμενο φόρο, προκαλώντας ακόμη μια φορά αίσθημα αδικίας, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι αποστερούνται συνεχώς βασικών τραπεζικών υπηρεσιών.
Η ύπαρξη αυτού του καρτέλ έχει διαμορφώσει εναρμονισμένες πρακτικές τόσο στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των τραπεζών όσο και στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων μέσα σε αυτές. Ως εργαζόμενοι ζώντας σε αυτό το περιβάλλον αλλά και ταυτόχρονα ως μέλη της κοινωνίας, οφείλουμε όλοι μας να έχουμε συγκεκριμένες και συγκροτημένες απόψεις για το τι Τράπεζα θέλουμε να είναι η ΕΤΕ.
Εμείς ως ΔΑΣ πιστεύουμε διαχρονικά στην ανάγκη λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος με όρους δημοσίου συμφέροντος και σε μια Εθνική Τράπεζα μεγάλη και ισχυρή, που σε ένα τέτοιο σύστημα θα είναι ηγέτιδα δύναμη.
Μια Εθνική Τράπεζα πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και πρωταγωνίστρια σε μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας. Μια τράπεζα με εργασιακές συνθήκες πρότυπο για τον κλάδο, με θεσμούς διαφάνειας και δημοκρατίας, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και ανθρωποκεντρικό management.
Η ύπαρξη ισχυρής και μεγάλης Εθνικής Τράπεζας όπου το management θα ελέγχεται από το Δημόσιο, ως ο μεγαλύτερος μέτοχός της, θα αποτρέπει τις εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών στα επιτόκια δανεισμού, στις διάφορες προμήθειες και στην εν γένει λειτουργία και διαμόρφωση του τραπεζικού κλάδου προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, και θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, στη βάση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και ευημερία, οικονομίας και κοινωνίας.
Μεγάλη σημασία θα έχει η εφαρμογή πιστωτικής πολιτικής για τη χρηματοδότηση μεγάλων και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και νοικοκυριών, ώστε να λειτουργεί με αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να προάγεται και να ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός ώστε να αποτρέπονται οι αλόγιστες χρηματοδοτήσεις (που καταλήγουν σε θαλασσοδάνεια προς φίλους και γνωστούς).
Θα είναι σημαντικό επίσης η εφαρμογή πολιτικής προσανατολισμένης στο αμοιβαίο όφελος από τη συνεργασία με τους πελάτες, γεγονός που θα ενισχύει την πίστη στην Τράπεζα και θα εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά, με ιδιαίτερη έμφαση και ευαισθησία στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Σημαίνουσα θέση θα πρέπει να έχει, η επιδίωξη της κερδοφορίας της να προέρχεται κυρίως από την οργανική της ανάπτυξη και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της κι όχι από έκτακτα έσοδα, αποσχίσεις τραπεζικών εργασιών, αυξήσεις επιτοκίων χορηγήσεων αλλά και της άκριτης μείωσης μισθολογικού κόστους, θέσεων εργασίας ή και του outsourcing.
Στην Εθνική Τράπεζα με το ρόλο του δημόσιου πυλώνα, ο εργαζόμενος θα είναι στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας της ως παράγοντας ανάπτυξης και όχι ως κομμάτι του λειτουργικού κόστους της. Η Τράπεζα σεβόμενη τις εργασιακές σχέσεις και τον κανονισμό εργασίας, θα αναγνωρίζει έμπρακτα τη συμβολή του καθενός από μας στο αποτέλεσμα και θα διαμορφώνει κουλτούρα βασισμένη στις αξίες της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας της διαφάνειας, ευθυγραμμίζοντας τις συμπεριφορές, τα συστήματα και τις πρακτικές της με αυτές.
Θα ενισχύει την ασφάλεια τόσο τη δική μας όσο και της οικογένειάς μας, μέσω της στήριξης των ασφαλιστικών οργανισμών των εργαζομένων και θα συμβάλλει στην ενίσχυση ή δημιουργία συμπληρωματικών μορφών ασφάλισης που θα ενισχύουν τις υφιστάμενες καλύψεις.
Σήμερα που το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι χειμάζεται από την ακραία νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κυβέρνηση της ακρίβειας και των ανισοτήτων, του παρακράτους, της ακρίβειας, της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου, της εργασιακής ζούγκλας, τη λεηλασία της μεσαίας τάξης και του αδιεξόδου των επαγγελματιών «πνιγμένων» στα χρέη και τους πλειστηριασμούς, είναι αδήριτη ανάγκη η λειτουργία μιας ισχυρής και μεγάλης Τράπεζας με τη στόχευση, το ρόλο και τη λειτουργία που προαναφέραμε.
Και μια τέτοια Τράπεζα δε μπορεί να είναι άλλη από την Εθνική Τράπεζα.