Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η Α’ φάση αξιολόγησης με το νέο Σύστημα. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι ενστάσεις και αντιρρήσεις που είχαμε εξαρχής εκφράσει, τόσο με τη φιλοσοφία του όσο και με τη μεθοδολογία του.
Μετά από πολλές επικοινωνίες και συνομιλίες με συναδέλφους, καταγράφονται παρακάτω τα σημαντικότερα σημεία προβληματισμού και κριτικής:
- Το πλάνο ανάπτυξης δημιουργείται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και καθοδήγηση, είναι γενικό και δεν αντικατοπτρίζει τις εξειδικευμένες εργασίες που επιτελούν οι επιμέρους ομάδες.
- Οι οδηγίες περιέχουν πληθώρα αλληλοκαλυπτόμενων και πολλές φορές ανούσιων πληροφοριών και οδηγιών που περισσότερο μπερδεύουν παρά βοηθούν.
- Είναι στην πράξη υποκειμενικό, ενώ οι περιγραφές των κριτηρίων είναι σκοπίμως γενικές ώστε να επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες.
- Η αυτοαξιολόγηση στην πράξη καταργήθηκε, μιας και έγινε κατόπιν «άτυπης καθοδήγησης» (οι βαθμοί 2 ή 3 για τους πληβείους και το 4 για τους πατρικίους).
- Προϊστάμενοι επιφυλάσσονται να βαθμολογήσουν πριν αξιολογηθούν ή «συμφωνήσουν» τη δική τους αξιολόγηση, θεωρώντας ότι η δική τους βαθμολογία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά αν η βαθμολόγηση των υφισταμένων τους είναι εκτός των «άτυπων οδηγιών».
- Εντάθηκε το αίσθημα φόβου των υφιστάμενων απέναντι στην αυθαιρεσία των προϊσταμένων.
- Δε σχετίζεται με τη διαδικασία των προαγωγών και τις προτάσεις για αναβαθμίσεις. Η βαθμολογία δεν διασυνδέεται με προκηρύξεις θέσεων ευθύνης το οποίο εντείνει την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τις εξωθεσμικές συνδιαλλαγές στην επιλογή στελεχών.
Συμπερασματικά, το νέο σύστημα αξιολόγησης:
- Ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα, επιτείνει το φόβο του κρινόμενου και τον καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο σε κάθε είδους πιέσεις.
- Αυξάνει το αίσθημα της αναξιοκρατίας και της συνδιαλλαγής για την προαγωγή σε θέσεις ευθύνης.
- Ενισχύει την κουλτούρα της «οργανωσιακής σιωπής» και της απόσυρσης.
- Επιτείνει τη μείωση της κινητικότητας και της εξέλιξης των στελεχών, αφού μειώνονται:
- τα επίπεδα ιεραρχίας
- οι θέσεις στελεχών και εν τέλει
- οι θέσεις εργασίας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ό,τι πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του νέου ακριβοπληρωμένου και πολυδιαφημισμένου συστήματος αξιολόγησης, έχει ήδη απαξιωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων. Το γενικότερο αίσθημα που επικρατεί, είναι να συμπληρωθεί με κάτι και να φύγει από πάνω μας.
Κι αυτός ακριβώς ήταν από την αρχή ο φόβος μας. Το νέο σύστημα να γίνει εργαλείο στα χέρια golden boys and girls για την απαξίωση των εργαζομένων στην Τράπεζα.
Ήδη από την αρχική παρουσίαση του σχεδίου για το νέο Σ.Ε., είχαν διαφανεί οι βαθύτερες επιδιώξεις της Διοίκησης για «αναδόμηση του πλαισίου ανάπτυξης, εξέλιξης και ανταμοιβής» και εμμέσως αναδόμησης (ή και κατάργησης;) του κανονισμού εργασίας.
Αυτό έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται με την θεσμοθέτηση των «επιτελικών» διακρίσεων, που οδηγεί σε μεγέθυνση του χάσματος ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα «άριστων» χρυσοπληρωμένων στελεχών – ειδικών συνεργατών από τη μία και ένα πλήθος φοβισμένων, υποαμειβόμενων, ευέλικτων και συστηματικά εξουθενωμένων εργαζόμενων από την άλλη.
Δυστυχώς αρωγός και υποστηρικτής του νέου συστήματος αποτέλεσε η τότε και νυν πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για το συνάδελφο» ως υπεύθυνο της τότε διαπραγματευτικής ομάδας του Συλλόγου. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούγαμε την άποψη του, εάν εμμένει στην τότε θέση του ή αυτή μεταβάλλεται κατά το δοκούν.
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ό,τι ένα σύστημα αξιολόγησης πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να αποτελεί βασικό πυλώνα διαμόρφωσης διαχρονικής εταιρικής κουλτούρας και οργανωσιακής συμπεριφοράς.
Αντιπροτείναμε και συνεχίζουμε να αντιπροτείνουμε:
- Σύστημα Αξιολόγησης 360ο, ώστε ο κάθε κρινόμενος να αξιολογεί και τον κριτή του και ταυτόχρονα, να αξιολογείται αλλά και να αξιολογεί συναδέλφους και συνεργάτες του στο πλαίσιο των έργων που συμμετείχε.
- Επαναφορά του 2ου κριτή, αφού η καθημερινότητα είχε αποδείξει την αξία της θεσμοθέτησής του
- Ενίσχυση του νέου Συμβουλίου Αναθεώρησης, το οποίο θα προστατεύεται και θα ελέγχεται από τον ΣΥΕΤΕ ως προς την ορθή λειτουργία του.
- Θέσπιση κριτηρίων συμπεριφοράς τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση, ιδιαίτερα των ιεραρχικά ανώτερων στελεχών και θα προσμετρώνται καθοριστικά στην εξέλιξή τους, ώστε να παταχθούν φαινόμενα εργασιακού bulling και ανάρμοστων συμπεριφορών.
- Ενιαίο σύστημα αξιολόγησης για όλους τους κρινόμενους και για όλες τις περιπτώσεις.
Εμείς ως ΔΑΣ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοποίηση, ανάπτυξη και εξέλιξη όλου του ανθρωπίνου δυναμικού της ΕΤΕ ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, αντιστεκόμενοι στην αντίληψη της Νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Διοίκησης που βλέπει τους εργαζόμενους ΜΟΝΟ ως κόστος αντί ως το σημαντικότερο συντελεστή και καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και κερδοφορίας της Τράπεζας.
Για μας, η υπεράσπιση του Κανονισμού Εργασίας, του «συντάγματος» των εργασιακών μας σχέσεων, μέρος του οποίου αποτελεί και το σύστημα αξιολόγησης, απαιτεί από όλους μας ενότητα και ομοψυχία. Είναι υποχρέωσή μας να τον προστατέψουμε και να τον ενισχύσουμε αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης, καταστρατήγησής και εν τέλει απαξίωσης του.